به گزارش شهرآرانیوز، مشاوره با روانشناس و متخصص این روزها بیش از پیش وجود دارد و خانوادهها برای مسائل خود به آنها مراجعه میکنند. در صفحه صدای مشاور نیز پرسشها و دغدغههای مخاطبان را مطرح میکنیم و پاسخ آن را از کارشناس متخصص جویا میشویم. دکتر علیرضا واقف، متخصص کودک و نوجوان در این مطلب پاسخ شهروندان را دادهاند.
شهروند: دختر چهارسالونیمهای دارم. وقتی جایی میرویم خیلی علاقه دارد توجه دیگران را به خودش جلب کند. حالا یا با محبتکردن و بوسیدن آنها یا انجام کار دیگری، برای نمونه اگر دیگران به بچه دیگری در جمع توجه کنند از آن بچه تقلید میکند تا همان توجه را جلب کند. میخواستم بدانم علت این رفتارهایش چیست؟ خودم حواسم هست به بچههای دیگر توجه نکنم تا حساس نشود. با همه اینها نمیدانم مشکل از کجاست؟
پاسخ مشاور: اگر تکفرزند است این نوع رفتارها طبیعی است، چون دوست دارد کانون توجه باشد. با این حال باید بهدنبال علت رفتارش بود. معمولا وقتی فضای خانه آرام و برای کودک پذیرا باشد، نیازی به جلب توجه منفی ندارد.
سعی کنید به او آرامش بدهید تا به شکل واقعی در جمع مطرح باشد. همچنین بازیهایش را با کودکان دیگر تا مدتی مدیریت کنید. منظورم نوعی آموزش بازی و تعامل اجتماعی است که کودک با آنها در مسیر صحیح قرار میگیرد و نیاز به جلب توجه منفی یا باجدهی عاطفی ندارد.
درباره علت بروز این رفتارها دلایل مختلفی را میتوان بیان کرد ولی تا زمان بررسی و ارزیابی مستقیم نمیتوان چیزی گفت. خودمحوری کودک و سبک تربیتی کمالطلبانه معمولا دو عامل مهم در بروز چنین رفتارهایی هستند.
شهروند: پسرم در مدرسه هیچ دوست صمیمی ندارد. دبستان هم همینطور بود. یکی از دبیرهایش میگوید پسرم اجتماعی نیست و چون کمحرف است و مظلوم، بچهها سربهسرش میگذارند. اصلا در مدرسه بچه شادی نیست و درکلاس درس هم احساس راحتی نمیکند. ولی در خانه مشکل خاصی ندارد. آیا برای اجتماعی کردن و سازگاری بیشتر پسرم با جمع و داشتن روحیه شادابتر میتوانم او را در کلاسهای فنبیان یا بازیگری ثبتنام کنم؟ خودش هم علاقه زیادی دارد.
پاسخ مشاور: این کلاسها مفید است ولی باید علت دقیق این رفتارها را بررسی کرد تا بتوان پیش از شکلگیری شخصیتش مسیرهای منفی او را تغییر داد. بزرگترین کمک شما به او مشاوره است. میتواند زمینهای از افسردگی هم باشد. ازاینرو ضروری است که او را مشاوره حضوری ببرید.
شهروند: پسرم سیزده سال دارد و بیشتر نشانههای بلوغ در او ظاهر شده است. چند بار متوجه جستوجوهای بیشتر از سنش شدهام ولی برخورد سختی با او نکردهام. فقط توضیح و تذکر دادهام ولی باز هم این رفتارش ادامه دارد. چگونه باید این افکار و عوالم را از ذهنش بیرون کنم که خدای نکرده به انحرافات فکری کشیده نشود؟
پاسخ مشاور: نگران نباشید. درست عمل کردهاید. بهتر است با توجه به اینکه بهخاطر درس و مدرسه دیگر نمیتوان وسایلی مانند گوشی و تبلت را از دسترس بچهها دور کرد، از اینترنت پاک و نرمافزارهای محدودکننده گوگل برایش استفاده کنید.